fbpx

Пазарът на недвижими имоти в условията на инфлация и в очакване въвеждането на еврото в България

Ние от бутикова агенция за недвижими имоти „Мечтан Имот“ следим с голям интерес развитието на пазара на недвижими имоти в България, предвид подготовката на страната за въвеждане на еврото. В контекста на спада на цените на жилищата в Европейския съюз (ЕС) за първи път от 2015 г., ситуацията в България може да претърпи промени след успешното въвеждане на единната европейска валута.

Цените на жилищата в ЕС са спаднали в 15 от 27-те членки, като средната стойност за съюза е намаляла с 1.5% през последните три месеца на 2022 г. Най-голямо е понижението в Дания и Германия, което може да бъде обяснено с високите лихвени проценти и растящите разходи за живот, които карат много европейци да отложат покупката на жилище.

В случая с Хърватия, която въведе еврото през януари, нарастващото търсене от чуждестранни купувачи доведе до ръст на цените на жилищата с 4.7% през последното тримесечие на миналата година. Този пример показва, че въвеждането на еврото може да окаже значително влияние върху пазара на недвижими имоти в България.

Спадът на цените на жилищата в Германия през втората половина на 2022 г. е най-големият шестмесечен спад от повече от 20 години, според данни от Асоциацията на германските банки Pfandbrief (VDP). Цените на жилищните имоти са намалели с 1.8% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходното, като кумулативният спад достига 2.5% за последните шест месеца на 2022 г., което е най-голямото намаляване от началото на събирането на данни от VDP през 2003 г.

Въпреки че цените на жилищата са се увеличили с повече от 60% през последните седем години, пазарът на имоти в Германия се промени след повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) през миналото лято. Йенс Толкмит, ръководител на VDP, коментира: „Дългата динамика на растеж на цените на германския имотен пазар приключи. Очакваме продължителни умерени спадове на общия пазар през следващите няколко тримесечия.“

Спадът на цените на жилищата в Германия продължава да се отразява и на нежилищните имоти. Данните на VDP показват спад на цените на бизнес имотите с 5%, а цените на имотите за търговия на дребно – с 8% през последните шест месеца.

Тази информация може да има значимо въздействие върху българския пазар на недвижими имоти, особено с оглед на кандидатстването на страната за въвеждане на еврото. Бутиковата агенция за недвижими имоти „Мечтан Имот“ продължава да следи внимателно развитието на международните пазари, за да предоставя на своите клиенти актуална информация и най-добрия сървиз на пазара.

Важно е да се подчертае, че въпреки спада на цените на имотите в Германия и други държави от ЕС, някои страни като Хърватия се открояват с растеж на цените на жилищата, благодарение на търсенето от чуждестранни купувачи преди въвеждането на еврото. Това показва, че във време на променливи пазарни условия, разнообразието на инвестициите в недвижими имоти може да бъде ключов фактор за успех.

„Мечтан Имот“ предлага услуги по посредничество при покупка, продажба и наем на недвижими имоти в България, като внимателно следи тенденциите на пазара. Агенцията се стреми да предоставя на своите клиенти актуална информация, съвети и професионална експертиза, за да им помогне да вземат информирани решения при покупка или продажба на имоти.

Информация: Капитал Медия

Сравни имотите

Сравни
МАРИЯН АЛЕКСИЕВ

МАРИЯН АЛЕКСИЕВ

I will be back soon

МАРИЯН АЛЕКСИЕВ
Здравейте,
благодарим, че отделяте време да разгледате предложенията ни и се раздваме, че запознавате с нас. 😊
Готови сме да отговорим на всички въпроси и вярваме, че можем да сме Ви полезни!

Екипът на Мечтан Имот,
Вашият личен консултант!
Свържете се с нас чрез:
chat